Z diety pudełkowej czy cateringu dietetycznego korzysta coraz więcej osób. Skąd ta moda? Żyjemy w czasach w których panuje pośpiech i szybkie tempo życia. A wiedza na temat zdrowego odżywiania, naturalnych produktów i ich skutków na zdrowie jest ogromna.

Catering dietetyczny staje się więc naturalną odpowiedzią na popyt jakie rodzi się wśród ludzi. W końcu na zdrowiu nie warto oszczędzać. Dobre samopoczucie i świetnie wyglądająca sylwetka to wartości na których wielu z nas bardzo zależy. Mało jednak kto ma czas by przygotować samodzielnie 5 posiłków dziennie. Nie mówią już o dobraniu odpowiednich składników, urozmaiceniu, i zbilansowaniu diety. Na pomoc ruszają firmy cateringowe, które dowożą gotowe posiłki do domu.

Zalety cateringu dietetycznego

Pierwszą zaletą jest przede wszystkim fakt, ze diety opracowywane są przez dietetyków. Zawierają więc zbilansowane składniki, odpowiednio dobrane do organizmu i pory dnia. Zapewnia to prawidłowe funkcjonowanie organizmowi.

Drugą zaletą jest wybór składników oferowany przez firmy cateringowe. Dzięki korzystaniu z naturalnych produktów, nie jemy śmieciowego jedzenia pełnego konserwantów i sztucznych ulepszaczy.

Trzecia zaleta to smak. Dania przygotowywane są przez kucharzy, przez co wiele z nich to propozycje, których sami nigdy byśmy sobie nie ugotowali.

Trzecia zaleta to dopasowanie – catering dietetyczny nie oznacza wcale odchudzania. Każdy może wybrać sobie dietę dopasowaną do jego celów. Może jest to budowa masy mięśniowej? A może eliminacja pewnych składników z diety?

Wady

Jako wadę wiele osób wymienia cenę. Faktycznie na pierwszy rzut oka catering dietetyczny wydaje się dużym wydatkiem. Jednak po przeliczeniu kosztów oraz przeanalizowaniu usługi którą faktycznie otrzymujemy, cena nie jest już tak duża.

Co otrzymujemy?

3 lub 5 gotowych posiłków (w porównaniu z zamówieniem jednego posiłku z restauracji, koszt jest niski)

Dowóz do domu

Oszczędność czasu

Z czego dzięki diecie przestajemy korzystać?

– zakupów – produkty na posiłki są dostarczane do nas

– wycieczek po kanapki, na lunch, po przekąskę do sklepu – wszystko mamy pod ręką

– wyrzucanie jedzenia – w końcu mamy przygotowane odpowiednie ilości dań i nie kupujemy za dużo jedzenie, przez co nie musimy go wyrzucać.

Pozycja wydana więc na catering dietetyczny nie jest więc nową kwotą która musimy dodać do naszego budżetu, a kwotą, która zastępują część wydatków.

 

Nic więc dziwnego, że rynek cateringu dietetycznego tak dynamicznie się rozwija. W ostatnich latach powstało setki firm oferujących takie usługi. Główni klienci to osoby, które dbają o swoją sylwetkę, pracują w korporacjach i nie mają czasu na posiłki. Catering dietetyczny jest więc modnym atrybutem.

Zdrowe odżywianie

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki - więcej informacjiZamknij