Skład żywności

W ostatnich czasach zwiększa się świadomość ludzi związana ze zdrowym odżywianiem. Jak ważny jest skład produktów i ich jakość coraz więcej ludzi o tym wie. Wybór wiejskich, czy eko produktów nie jest już wyjątkiem. Ludzie zaczynają czytać etykiety, wybierają sklepy ze zdrową żywnością, kupują wybrane produkty na rynku. Rezygnują z produktów, które w swoim składzie mają emulgatory, spulchniacze, wzmacniacze smaku, konserwanty. Rezygnujemy też z produktów wytwarzanych w dużych zakładach produkcyjnych. Produkty powinny być jak najmniej przetworzone, pochodzić od natury, mieć krótką listę składników czytamy na stronach dedykowanych zdrowemu żywieniu.

Warzywa

Poza wyborem produktów dobrej jakości, wiele akcji promocyjnych sprawiło, że zaczęliśmy zwracać uwagę na skład naszych talerzy. Na znaczenie warzyw oraz owoców w diecie kładzie się teraz bardzo duży nacisk. Coraz więcej osób rezygnuje w ogóle z jedzenia mięsa, więc knajpy wegetariańskie, a nawet wegańskie pojawiają się coraz częściej w naszych miastach, a dania bezmięsne są już normą w każdej restauracji.

Systematyczność

Kolejną ważną  kwestią jest systematyczne jedzenie. Popularne diety pudełkowe które zapewniają 5 posiłków, coraz więcej knajp przy biurowcach zapewniających lunch w trakcie pracy. Widać, że świadomość społeczeństwa rośnie również w tym aspekcie. A rynek odpowiada na potrzeby społeczeństwa.

Ludzie zrozumieli, że od jakości jedzenia zależy ich zdrowie. Troska o środowisko, empatia względem zwierząt to kolejne powody do wyboru ekologicznej żywności. Ruchy w kierunku troski o naszą planetę sprawiają, że stajemy się coraz bardziej świadomi.

Wszechobecna otyłość i problemy zdrowotne tym bardziej motywują do dbania o zawartość swojego talerza.

Co jednak odstrasza od eko jedzenia?

Cena! Ta potrafi być aż 5 razy większa niż to samo jedzenie wyprodukowane w przemyśle. W związku z tym wielu osób po prostu nie stać na produkty premium. Kolejnym problemem jest ograniczona dostępność tych produktów, krótka data ważności, nieatrakcyjny wygląd, który jednak wielu użytkowników odstrasza. Warto też wspomnieć o wątpliwościach co do produktów eko. Nie wszystkie produkty są takie eko jak się reklamują, nie wszystkie opisy zgodne z prawdą. Nawet w sklepach ze zdrową żywnością, możemy spotkać produkty przetworzone. Kontrola ekologicznych farm odbywa się raz w roku, i za każdym razem wychodzą różne nieprawidłowości. Czasem lepszym wyborem może okazać się żywność kupiona od lokalnego rolnika, mimo że bez certyfikatów, ważne jest czy znamy jej źródło. Ale też czy ufamy sprzedawcy? Czy na jego gospodarstwie są zachowane odpowiednie warunki, a zwierzęta karmione karmą bez GMO?

Gdzie możemy kupić ekologiczne jedzenie:

– sklepy ekologiczne

– bezpośrednio od rolników

– ekobazary

– specjalne działy w supermarketach

Może warto zainwestować te pieniądze w zdrowe jedzenie, niż później wydać je na lekarzy?

zdjęcia: „http://www.freepik.com” Designed by Freepik

Operacja zaćmy. Prywatnie czy państwowo?

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki - więcej informacjiZamknij